Tuesday, 1 April 2014

Tempat Seram dari Seluruh Dunia 4

1) Akershus Fortress

Dibina pada 1300, Akershus Fortress (aka Akershus Castle) adalah sebuah istana zaman pertengahan yang berkhidmat sebagai benteng pertahanan untuk bandar Oslo. Ia telah berkhidmat sebagai penjara pada abad lewat ke-18 hingga ke-19, dengan banyak tahanan mati dalam penjara mereka. Nazi juga menduduki istana semasa Perang Dunia II, menjalankan banyak hukuman mati di dalam istana tersebut.
Istana Akershus dipercayai menjadi tempat yang paling berhantu di Norway, dengan banyak hantu untuk disebut. Dengan sejarah yang luas, ia menyumbang sedikit kejutan. Yang paling popular antara semua adalah anjing setan yang dinamakan Malcanisen dikatakan menjaga pintu-pintu ke istana. Legenda mengatakan bahawa sesiapa yang didatangi oleh Malcanisen dihukum mati ngeri dalam tiga bulan berikutnya.
Hantu seorang wanita bernama Mantelgeisten sering dilihat dalam istana, berjalan balik ke arah kamar beliau. Dia muncul dari kegelapan memakai jubah yang panjang, dan tidak mempunyai ciri-ciri wajah.2) Hospital Lama Changi, Singapura

Hospital Lama Changi adalah bekas hospital di Changi, Singapura. Ia telah dibina semula pada tahun 1935 menjadi sebagai sebahagian daripada pangkalan tentera lama Changi. Semasa pendudukan Jepun kawasan ini telah digunakan oleh Kempeitai (Rahsia Polis Jepun) sebagai kem penjara dan penyeksaan. Selepas akhir Perang Dunia II, bangunan itu sekali lagi menjadi hospital, dan kekal begitu sehingga tahun 1997, apabila ia digantikan oleh Hospital Besar Changi. Ia telah berdiri terbiar dan mereput sejak itu.
Bangunan ini kini dihantui oleh masa lalu, dengan askar Jepun, orang-orang yang telah dihukum bunuh, dan pesakit yang meninggal dunia di sini. Kelibat seorang tua telah dilihat berjalan di koridor, dan seorang wanita telah dilihat berjalan melalui bilik ke bilik. Roh kanak-kanak diketahui menghantui wad kanak-kanak itu, dan hantu dari tentera Jepun yang berdarah-darah telah dilihat juga. Hempasan kuat dan jeritan yang tidak dapat dijelaskan juga kejadian yang biasa berlaku.3) St Augustine Lighthouse, Florida, USA

Rumah Api St Augustine (dibina pada 1974) adalah rumah api dan muzium yang aktif di St Augustine, Florida. Rumah api dan bangunan sekitar dilaporkan berhantu. Kelibat dua kanak-kanak perempuan telah dilaporkan dijumpai beberapa kali oleh pelawat dan kakitangan. Mereka dipercayai anak-anak perempuan Hezekiah Pittee, yang bertanggungjawab bagi pembinaan rumah api sekitar 1870-an. Dua orang anak perempuannya meninggal dunia semasa pembinaannya akibat daripada kemalangan tragis yang terjadi di kawasan tersebut. Kedua-dua mereka sering dilihat pada laluan pejalan kaki di menara.
Kelibat seorang wanita juga telah disaksikan berdiri di atas tangga rumah api atau berjalan di atas halaman di luar bangunan. Suaranya didengar beberapa kali : sering menangis meminta bantuan. Terdapat juga suara yang tidak diketahui asalnya dari mana, bayang-bayang, dan bunyi tapak kaki berjalan di rumah api tersebut.
Kelibat seorang lelaki juga telah dilihat di tingkat bawah tanah rumah api, dipercayai bahawa itu adalah bekas penjaga rumah api William A.Harn .4) The Queen Mary Hotel, California USA

The Queen Mary Hotel adalah bekas kapal laut yang belayar terutamanya di Atlantik Utara semasa 1930-an ke 1960-an. Sejak tahun 1970-an ia telah menjadi seperti sebuah hotel di Long Beach, California.
Ia dianggap sebagai salah satu hotel yang paling berhantu di Amerika, dan banyak kejadian berhantu yang telah dilaporkan di sana, ia sukar untuk dinafikan. Kapal ini mempunyai banyak kawasan berhantu, jadi sukar untuk tahu di mana untuk memulakan cerita.
Yang paling popular antara semua laporan seolah-olah menjadi dari Swimming Pool First Class. Dua wanita dikatakan lemas disini semasa tahun 1930-an dan 1960-an. Hantu mereka telah dilihat beberapa kali di kawasan ini.
Bentuk seorang wanita serba putih telah dilihat dalam Queen's Salon. Terdapat penampakan lelaki dalam pakaian formal zaman 1930-an dalam suite Kelas Pertama. Roh dua kanak-kanak telah dilihat dan didengar berhampiran bilik penyimpanan, dan hantu seorang wanita muda telah dilihat berjalan melalui Tourist Class Swimming. Pool.
Dalam B340 Cabin terdapat juga banyak laporan paranormal, namun kawasan ini tidak boleh disewa lagi. Sama ada ini adalah kaitan dengan pengalaman yang telah dilaporkan di sana atau atas sebab-sebab yang sangat berbeza, ianya tidak diketahui.5) Mary King Close, Edinburg Scotland

Mary King's Close ( Close : jalan kediaman yang sempit) adalah labirin bawah tanah, dengan jalan-jalan dan tempat kediaman yang padat dengan penduduk. Ia pernah menjadi kawasan perdagangan yang berkembang maju di mana pedagang Edinburgh menggunakan kawasan itu untuk tinggal dan bekerja. Bagaimanapun, pada tahun 1645 kawasan ini dipercayai telah ditinggalkan selepas wabak penyakit melanda. Mereka yang telah dijangkiti tinggal di belakang secara berasingan. Lokasi ini kini merupakan destinasi pelancongan yang popular, lawatan berjalan hampir setiap hari untuk mereka yang berminat untuk belajar tentang sejarah dan legenda yang dikaitkan dengan Close.
Sejak abad ke-17 terdapat laporan yang bersangkutan dengan kejadian paranormal di dalam Close, dan ia kini dianggap sebagai salah satu tempat yang paling berhantu di Scotland. Keluarga Coltheart yang tinggal di sini pada tahun 1685 adalah orang yang pertama yang melaporkan sesuatu paranormal. Mereka berpindah masuk selepas meletusnya wabak penyakit, mereka mula melihat roh-roh hantu, dan dibiarkan ketakutan selepas mendengar suara tanpa jasad, dan mengalami mimpi buruk.
Hari ini, kakitangan dan pelawat telah melaporkan melihat hantu seorang 'wanita dalam kebimbangan' , seorang wanita dalam pakaian serba hitam, dan seorang gadis kecil bernama Annie. Hantu Annie telah diketahui berinteraksi dengan orang-orang yang meninggalkan hadiah untuk beliau dalam bilik .
Laporan lain termasuk bunyi seperti menggaru, bunyi sebuah parti sedang dijalankan atau kedai minuman, dan jejak langkah mengikuti anda. Batu juga telah dibaling dan EVP sering tertangkap di seluruh kawasan, terutamanya di dalam rumah Mr Chesney.


1 comment:

  1. We offer the best and cheapest tinted film price and tinted film with highest quality. We Only Use USA Tinted Film long lasting color and hight rejection Address Sun Ice Tinted Workshop’ 25A, Jalan PP 2/5, Taman Putra Prima, 47100 Puchong, Selangor, MALAYSIA. Contact us for free Quotation Phone Office 03- 8066 4432 Fax: 03- 8066 4432, Mobile Phone: 018-257 2826.WebSite:www.sunicetint.com.my

    ReplyDelete